Erdő, erdő, erdő…

Az erdő fogyasztható termései

Nagyon egészséges az erdei som

Nagyon egészséges az erdei som

Magyarország területének egy ötödét erdő borítja, melynek meghatározó része lombos erdő. Összefüggő erdőrészek főként a hegy és dombvidékeken találhatók, de erdős ligetek, láperdők az alföldi részeken is sűrűn előfordulnak. Az erdő élővilágát számtalan állat és növényfajta alkotja, a növények termései közül több is fogyasztható nyersen vagy élelmiszerként feldolgozva, ezek az erdő ehető ajándékai. Néhány nemzedékkel ezelőtt az erdőben található fogyasztható termések gyűjtésére az embereknek megvolt lehetősége és az ismerete is, ma már kevesek rendelkeznek ezzel a tudással. Az erdei gomba szedése máig is népszerű foglalatosság, az erdő ehető ajándékai közül a legismertebbek az ízletes erdei gombafajták. A szedéséhez kell némi gyakorlat és a fajták ismerete, mert az ehető fajták egy részének van mérgező párja is. Kedvelt vadgyümölcs a som, könnyen felismerhető piros termése, melyből lekvárt készítenek. Kemény magjából régen olvasót (rózsafűzért) készítettek, sok féleképpen hasznosíthatók az erdő ehető ajándékai. A mogyoró igen tápláló erdei termés, melyet nem csak az emberek, hanem a mókusok is gyűjtenek. Szeptemberben érik, íze hasonlít a manduláéra. A galagonya piros almagyümölcse októberre puhul meg, ekkor lesz fogyasztható. Ha nagyobb mennyiséget szeretnénk belőle gyűjteni, ne várjunk sokáig, mert az erdő ehető ajándékai közül ezt a madarak is kedvelik. A vadrózsa termése a csipkebogyó, magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, jóízű lekvár, tea készíthető belőle, a madarak szintén szívesen fogyasztják.

Print Friendly, PDF & Email