Erdő, erdő, erdő…

Konfitálás különféle húsokkal

Konfitálás

Sokan a neve hallatán hajlamosak azt gondolni, hogy valami nagyon modern dolog van a rejtélyes szó mögött, pedig csak egy több évszázados múltra visszatekintő technológiáról van szó, ami az ételek tartósítását, tárolását tette lehetővé. A konfitálás csupán néhány éve lett ilyen felkapott, illetve sokat elhangzott dolog a gasztronómiában. A szót a francia nyelvből vette át hazánk, ők igencsak sok mindent neveznek confit-nek, a kacsától egészen a hagymalekvárig.

A húsokat is gyakran készítik ilyen módszerrel, leggyakrabban a szárnyasokat, ezen belül a kacsát, a libát, de előfordul, hogy a sertéshúst is így teszik az asztalra. Konfitálás hallal is kivitelezhető, a legfelkapottabb ezek között a lazac, a tonhal, a tőkehal, valamint a fogas. Azonban az utóbbi években már áldozatul estek ennek a technikának a borjú- és a bárányhúsok is, sőt, a szárnyasok családjába tartozó galamb sem kivétel napjainkban. Mindenképp érdemes kipróbálni annak, aki nem ismeri, hiszen remek ételek készíthetők ilyen módon, amivel meglepheti családját.