Erdő, erdő, erdő…

A lámpa viszontagságos története

A lámpa fénye

A lámpa fénye

A fényre állandóan szükség van, akkor is, ha nappal a sötét pincében dolgozunk, vagy az éjszaka leple alatt keresünk valamit. A lámpa a feltalálása óta nagy szívességet tesz az embereknek. Mióta létezik a lámpa? A világítás története valahova az őskorba vezet vissza bennünket, amikor a tüzet, mint természeti jelenséget megszelídítették és főzésre, melegítésre, világításra kezdték használni.

Aztán következett egy hosszú folyamat, amikor különböző eszközökkel kísérleteztek, hogy a tűzzel világítsanak. Az olajmécsest Kr.e. 400 körül kezdték el használni, mint világítóeszközt, a gyertyákat pedig csak Kr.u. 160 körül.

1260-ban egy szerzetes rájön, hogy a tűzhöz levegőre is szükség van, eddig az időpontig a tüzet önálló fizikai jelenségnek ismerték. Aztán 1808-ban eljön a nagy nap a lámpa számára, végre feltalálják az első elektromos világítást. Lassan indul útjára, csak az 1800-as évek végén kerül kidolgozásra a technológia, ami a háztartásokban is használható izzólámpák sorozatgyártását megalapozza.