Erdő, erdő, erdő…

Az ágyas pálinka nem mindennapi ital

Ágyas pálinka

Ágyas pálinka

A pálinka készítés legfontosabb szabálya, hogy csak itthon termett gyümölcsöket lehet felhasználni a lepárlás során. Ugyanakkor a lepárlás és az érlelés nincs konkrét szabályokhoz kötve. Érlelésre nincs is minden esetben szükség, csak az ágyas pálinka előállítása során. Persze vannak, akik a hagyományos gyümölcspárlatot is szeretik érlelni egy kis ideig, mielőtt palackozzák, de ez nem jellemző.

Az ágyas pálinka viszont elképzelhetetlen lenne érlelés nélkül, ugyanis ez a folyamat adja meg az ital jellegzetes tulajdonságait. Az érlelés során megváltozik a párlat színe és az íze is gazdagodik. A gyümölcságy mindig olyan gyümölcsből készülnek, amelyekből a párlatot is előállították.

Így még intenzívebben fog érződni a pálinkán az adott gyümölcs jellegzetes íze. Persze néha palackozás után is kerül az üvegbe egy-két gyümölcs, de ez már főleg a látványt szolgálja. Az ágyas pálinka igazi különlegességnek számít, ezért sokan féltve őrzik a szekrény tetején és csak ritka pillanatokban veszik elő.