Erdő, erdő, erdő…

Világszinten elismert a Tokaji borvidék

Tokaji borvidék

A hazai borvidékek szinte mindegyikére büszke lehet a magyar ember, ugyanis ezen régiók olyan szőlőket és ezáltal italokat biztosítanak, amelyek felérnek a belga vagy a francia fajtákkal.

Ha ezen helyekről van szó, kötelező említést tenni a Tokaji borvidék egyediségéről, ami méltán magaslik ki a többi közül. Ez a hazai országrész, amit neveznek Tokaj-hegyaljai borvidéknek is, vagy röviden Hegyalja, a világ első olyan vidéke, ami zártnak tekinthető. Ez már így van 1737 óta. Hazánk északkeleti részén, a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál fekszik a Tokaji borvidék, innen biztosítva azokat a nedűket, amelyeknek még az sem tud ellenállni, aki különösebben nem szereti a borokat.

A Tokaji borvidék egyedülálló adottságát mi sem igazolja jobban, mint az, hogy az UNESCO Világörökség Bizottsága 2002-ben felvette ezt a világörökségi listára mint egy kiváló kultúrtáj. Sokan csak azon csodálkoznak, hogy miért nem tette meg mindezt a bizottság jóval hamarabb? A Tokaji borvidék jelképe, természetesen, és egyben a központja is Tokaj város.