Erdő, erdő, erdő…

A fi relé bekötése a szakember feladata

A biztonság érdekében fontos a fi relé bekötése

A biztonság érdekében fontos a fi relé bekötése

Amikor egy új villanybojlert szereltetünk be a lakásba, annak érdekében, hogy mindig legyen elég meleg víz a család számára, amikor szükség van rá, nem árt ha figyelünk a bekötésre is. Természetes egyértelmű, hogy ilyen esetekben mindig szakembert kell hívni, hiszen ő az, aki tudja, hogy egyáltalán mit takar a fi relé bekötése folyamat. Ezzel kapcsolatban több elnevezéssel is találkozhatunk, de a legjobban az életvédelmi relé elnevezés írja le, hogy egyáltalán miről is van szó.

A szakembereknek természetesen teljesen egyértelmű, de azért nem árthat, hogyha azok is ismernek pár dolgot, akik gyakran használják ezeket a készülékeket. Tudni kell róla, hogy közvetlen érintésvédelemre fejlesztették ki. A fi relé bekötése esetén, az áramvédő kapcsoló érzékeli, hogyha a föld felé megindul egy úgynevezett hibaáram. Amennyiben egy elektromos készüléknek, ami lehet a bojler teste, az életre veszélyes nagyságú feszültség alá kerülne, ez a relé automatikusan kikapcsolja a hálózatot. Egyszerűen szólva a fi relé megóv minket az áramütéstől.

Ez egy nagyon hasznos találmány és majdnem ilyen hasznos, de mindenképpen nagyon fontos a bojler fűtőszál. Erre is nagyon kell ám ügyelni, bár ez nagyobb részt nem rajtunk múlik. Sajnos azok az alkatrészek, amelyek gyakran vagy éppen állandó kapcsolatban vannak a vízzel, bizonyos idő után elkövesedhetnek. Ennek oka, hogy a víz keménysége magas, pontosabban a vízben lévő ásványi anyagok kicsapódnak ezekre a testekre és belepik azokat. Ez a réteg aztán megakadályozza, hogy rendeltetésüknek megfelelően tudjanak működni és szükséges a cseréjük, vagy amennyiben lehetséges, mentesíteni kell a vízkőtől.

A bojler fűtőszál eléggé kényes dolog és sajnos a javítása nem igazán megoldott, ezért ebben az esetben cserére van szükség. Mindenképpen, amikor erre kerül a sor, érdemes olyan megbízható szakembert hívni, aki már csinált ilyet vagy éppen folyamatosan ezzel foglalkozik. Annak érdekében, hogy minél ritkábban kerüljön sor erre a cserére, megpróbálhatunk valamilyen módon vízlágyító szereket alkalmazni, hogy csökkentsük a víz keménységét.