Erdő, erdő, erdő…

A naperőmű mindennapos használata

A naperőmű alkalmazása

A naperőmű alkalmazása

Mennyire elrugaszkodott ötletnek tartották harminc-negyven évvel ezelőtt, hogy a napenergia felhasználásával hozzanak mozgásba olyan rendszereket, amelyeket nem megújuló energiaforrások által volt bevett szokás működtetni. A naperőmű mindennapos alkalmazásának gondolata ekkor még a sci-fi világával ért fel.

Gondolati síkon létezett ugyan, de a gyakorlati megvalósítása nagyon gyermekcipőben járt még akkor. Képesek voltak már akkor is a napenergiát naperőmű által felhasználni, de a hatékonyságuk a panelek előállításának árához képest csekély, szinte már elhanyagolható volt.

Több technológiai ugrásra volt szükség ahhoz, hogy ma már az emberek a házaikban alkalmazzák a Napból érkező hő vagy elektromágneses sugárzás pozitív hatásait. A naperőmű képes arra, hogy ezeket a forrásokat elektromos árammá átalakítva, alkalmazhatóvá tegye a háztartásban, akár meleg víz, akár elektromos áram előállítására. A mai naperőmű hatékonysága pedig közel sincs a néhány tíz évvel ezelőtti kísérleti társaikhoz, mivel hatalmas ugrást tettek meg azóta.