Erdő, erdő, erdő…

A világítástechnika fontossága

Világítástechnika

Világítástechnika

A fényforrás az emberiség számára már az ősidőkben is nagyon fontos volt. A különböző tárgyak, a környezet megvilágítására használt fény műszaki részével a gyakorlatban a világítástechnika foglalkozik. A megfelelő világítás biztosításának érdekében, több szempontot kell figyelembe venni.

Elsődleges szempont az emberi szem fényigénye, illetve a megvilágítás fokozatos növelésének lehetősége. A megfelelően kialakított fényforrások biztonságos, energiatakarékos használatára a világítástechnika ad megoldást. A munkahelyiségek, a lakóépületek mesterséges megvilágítása nagymértékben függ a helyiségek szerkezeti elrendezésétől.

Sok esetben a helyiségeket egy központi lámpával világítják meg, de igen gyakori a több világítótest elhelyezése is a lakásokban. A világítástechnika berendezéseit időszakosan ellenőriztetni, felülvizsgáltatni kell.

A különböző kábelek, lámpatestek, biztonsági berendezések szakszerű beüzemeltetése pontos számításokat és előkészületeket igényelnek. A természetes fény mellett, nagyon fontosak a mesterséges fényforrások is, amit a világítástechnika biztosít.