Erdő, erdő, erdő…

Az elmúlt néhány száz évben sok állatfaj kihalt

Sok kihalt állatfajról már keveset tudunk

Sok kihalt állatfajról már keveset tudunk

Az elmúlt néhány száz évben nagyon sok állatfaj pusztult ki, főleg az emberi tevékenység következtében. Egyeseket betegségek, de a legtöbbjüket a mértéktelen vadászat és az átgondolatlanul betelepített ragadozók pusztítottak el. Ma is számos állatfaj van a kihalás szélén, illetve védett státuszuk mutatja, hogy helyzetük nem rózsás.

Nagyon sok állat él olyan nagy állatparkokban, ahol végül is szabadon mozoghatnak, természetes élőhelyükön lehetnek, de az életfeltételeik teljesen ellenőrzöttek. Ha kell, táplálják őket, a beteg egyedeket elkábítják és gyógyítják és a szaporodásuk is, valamint a kicsik gondozása a gondozók ellenőrzése alatt áll. Sokszor a megszületett állatokat vagy az anya nem gondozza megfelelően, vagy a többi felnőtt állat veszélyezteti, ami az állomány alacsony száma miatt a faj fennmaradását veszélyezteti. Szinte minden állatfajtából megtalálhatóak a kipusztultak, így kezdve a madaraktól, a halakon át a kétéltűeken keresztül az emlősökig.

Persze vannak kutatók, akik kísérleteznek egyes fajok visszaállításával, de ez inkább a kutatást szolgálja, mintsem a faj újbóli felélesztését. Ezen kívül vannak olyan meglátások is, hogy a kipusztult fajok visszaállításának költségei veszélyeztetik a kihalás szélén lévő állatok védelmét. Az egyes állatfajok nem csak az ember hatására pusztultak ki az elmúlt néhány száz évben, hanem a környezeti változások hatására s, de ez a kisebb mértékű ok, az ember még mindig többet tehet az okozott károkért, mint a természeti körülmények.