Erdő, erdő, erdő…

Az erdők és az erdei állatok

Magyarország 20%-a erdő

Magyarország 20%-a erdő

Az erdők olyan élőhelyek, amelyek lehetnek természetesek vagy telepítettek, és a sűrű facsoportok jellemzik. Magyarország területének 20 %-át képzik ezek az élőhelyek. Az itt élő állatok és növények között egy bonyolult ökoszisztéma alakulhat ki. Az erdők a bolygónk legkomplexebb életközösségét képezik.

A mikroorganizmusoktól a nagytestű ragadozókig minden élőlény élőhelyet kap itt. Ez az értékes élőhely, megérdemli, hogy egy oldal készüljön róla.

Éghajlat szerint változik az erdő növényzeti felépítése és az, hogy milyen erdei állatok fordulnak elő egy adott erdőben, szintén függ annak a földrajzi helyzetétől. Trópusi helyektől a magas hegyekig mindenhol találunk erdőket. Az erdőgazdálkodás alapját képezi az erdő, és ezen belül három típuscsoportot különböztethetünk meg: őserdők, gazdasági erdők, egyéb rendeltetésű erdők.

A magyarországi erdők többsége nem önfenntartó környezeti rendszerek, tehát az évszázadok során emberi beavatkozások által a gazdálkodás alakította ki. Az erdei állatok ezekben az erdőkben otthont leltek, és előfordulnak a rovarok, emlősök és madarak tucatjai ezeken a helyeken. Az oldalunk célja, hogy az erdei állatokat megismertesse az olvasókkal, és nem utolsó sorban az erdők fontosságának hangot adjon.

Az erdők tudatos hasznosítását nevezzük erdőgazdálkodásnak. Innen származnak az építkezésben felhasznált faanyagok, illetve a tűzifák is. Egy erdő egyidejűleg védelmi, gazdasági és közjóéleti szerepet is betölt, hogy ezek közül melyiket tekintjük meghatározó jellegűnek vagy elsődlegesnek, az több kritérium alapján dől el.