Erdő, erdő, erdő…

Az önbíráskodás szabadságvesztéssel is büntethető

Önbíráskodás

A jogait erőszakkal senki sem érvényesítheti. Bárkivel előfordulhat, hogy elfogy a türelme pl egy adósával szemben, és elragadják az indulatok. Ha ilyenkor a jogait erőszakkal vagy kényszerítéssel próbálja meg érvényesíteni, akkor ez önbíráskodás, ami miatt könnyen előfordulhat, hogy egy büntetőeljárás indul Ön ellen. A jogi megítélés szerint ez a viselkedés bizonyos esetekben önbíráskodás lehet, amit még szabadságvesztéssel is büntethetnek. Mik lehetnek a súlyosbító, és mik az enyhítő körülmények?

 

A Vidákovics Ügyvédi Iroda honlapján tájékozódhat. Mit tegyen ha Önt, vagy egy hozzátartozóját ezzel a bűncselekménnyel vádolják meg? Még az első vallomástétel előtt keressen fel egy tapasztalt védőügyvédet, és beszélje meg vele őszintén a történteket, alakítsa ki vele együtt a védekezésének a stratégiáját, ismerje meg a legális lehetőségeit.

 

A várható büntetés csak úgy csökkenthető a minimálisra vagy kerülhető el, ha már az eljárás kezdetén helyesen védekezik. Ez igaz akkor is, ha ártatlannak érzi magát, úgy gondolja, hogy tette nem önbíráskodás. A Vidákovics Ügyvédi Iroda mindenkinek azt tanácsolja, hogy személyesen is keressen meg egy tapasztalt ügyvédet, mert a konkrét kérdéseire csak így kaphat pontos választ.