Erdő, erdő, erdő…

Gondmentesen napallergia kezelése házilag

Napallergia kezelése házilag

Napallergia kezelése házilag

Vannak emberek, akiknek már pár perces napozás vagy napon végzett tevékenység után rögtön leég a bőrük, ami viszkető, égő érzéssel párosul. Ők minden bizonnyal napallergiában szenvednek. Természetesen, a súlyosabb esetekben tanácsos bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni, azonban tudni kell, hogy a napallergia kezelése házilag igazán sikeres lehet.

Az ilyen fajta leégésnek tulajdonképpen nagyon összetett okai lehetnek, kezdve ott, hogy először is van egy ismeretlen eredetű, úgynevezett poliform fényérzékenység, ilyen esetben a kezelés, lényegében csak a tünetek enyhítését jelenti, olyan antihisztamin tartalmú tabletták és krémek, illetve gyulladáscsökkentő termékek alkalmazásával, amelyeket a patikákból lehet beszerezni. A különféle gyógyszerek is okozhatnak egészen súlyos fényérzékenységet, ezért mielőtt elkezdené szedni, minden esetben el kell olvasni az adott orvosságok betegtájékoztatóját és ha abban a gyógyszer fényérzékenységet okozó hatása is szerepel, akkor a kúra ideje alatt el kell kerülni a közvetlen napsugárzást.

Amennyiben így jár el, akkor nem kerül sor a napallergia kezelése házilag alkalmazására sem. Ugyanakkor, a bőrre kent kozmetikumok is okozhatnak napallergiát a napsugárzás hatására. Allergiás reakciókat okozhatnak az összetevőik közé tartozó illat- és színezőanyagok, de az emulgeáló szerek is, a napfénnyel kölcsönhatásba lépve. A tünetek enyhítésére szolgál a napallergia kezelése házilag, viszont ha komolyabb panaszokat érez a nyakon, fejen vagy az arcon és ezt fájdalom, láz, hányás vagy hasmenés is kíséri, haladéktalanul forduljon orvoshoz!

Ilyen súlyos esetekben már a napallergia kezelése házilag nem hatékony. De itt is érdemes figyelembe venni, hogy a „legjobb kezelés” mindig a megelőzés. Ezért például a napallergiások számára, a közvetlen napsütés nem javasolt, de ha mégis szabadtéri tevékenységet kell folytatniuk, akkor tanácsos olyan ruhákat viselniük, ami eltakarja a vállukat, végtagjaikat, illetve napszemüveget, kalapot is viselniük kell. Így ritkábban kell a napallergia kezelése házilag sorra kerüljön.