Erdő, erdő, erdő…

Kötelezővé tennék a magyar autósok a téli gumit

Kötelező lenne a téli gumi használata

Annak ellenére, hogy Magyarországon időnként hatalmas telek szoktak lenni és a heves havazások megnehezítik a sofőrök életét, a törvény mégsem írja elő a téli gumik szükségszerű használatát. Nemrégiben készült egy felmérés, amiből egyértelműen kiderül, hogy a magyar gépkocsivezetők kötelezővé tennék a téli gumi használatát, amit a jelenlegi szabályok csak ajánlanak. A felmérés eredménye érthető, mivel a jogszabály nem írja elő, ezért sokan nem cserélik le a nyári gumiabroncsokat, aminek gyakran megvan a következménye.

Hihetetlenül sok baleset történik meg a téli gumik hiánya miatt, ami viszont elkerülhető lenne, ha az emberek nagy része kissé felelősségteljesebben vezetne és nemcsak a zsebére gondolna, hanem a közlekedőkre is. Amúgy is, ha a téli gumik hiánya miatt történik egy baleset vagy koccanás, az valószínűleg sokkal többe kerül majd, mint 4 darab gumiabroncs. Mivel a téli gumi használata számtalan kellemetlenségtől óvná meg a sofőröket, ezért sokan kötelezővé tennék a téli időszak beálltával a nyári gumiabroncsok lecserélését. Talán sokaknak meglepő, de az említett felmérésben megkérdezettek 75 százaléka támogatná azt a jogszabály, amiben kötelezővé tennék a téli gumik használatát. A jelenlegi helyzet alapján tehát, Magyarországon a közúti ellenőrzések során nem szabhatnak ki bírságot, csak azért mert egy autón nincsenek a hideg évszaknak megfelelő gumiabroncsok, kivéve ha azok mintázatának a mélysége már kevesebb mint 1,6 milliméter.

Kötelezővé tennék már csak azért is, mert egy ilyen szabályozás mindenkinek az épségét szolgálná, hiszen a téli koccanások és közúti balesetek száma jelentősen lecsökkenne. A megkérdezettek közül nagyon sokan nemcsak kötelezővé tennék, hanem a hideg évszak beköszöntésével már meg is ejtették a gumicserét. Ebből pedig az tűnik ki, hogy alaptalan az a vád, miszerint a magyar autósok felelőtlenek, mert nem maradnak csupán a szavak szintjén, hanem tesznek is azért, hogy valami változzon. Nyilván mindenki tisztában van azzal, hogy a javítás vagy a korházi kezelés drágább mulatság, mint 4 gumi vásárlása.