Erdő, erdő, erdő…

Lószerszám: pár szó az alomról

Minőségi lószerszám

Sokaknak eszébe sem jut, hogy mekkora jelentőséggel bír, hogy a ló milyen almon is hajtja álomra a fejét. A lószerszám, lótartási eszközök és egyéb kellék megvételekor erre is maximálisan oda kell figyelni azért, hogy a patás jól érezze magát.

Az alom kiválasztásának és használatának legalább olyan nagy hagyománya van és minimum annyira fontos, mint a nyereg kérdése. Természetesen mindegyik tulajnak megvan a saját kedvence és ragaszkodik bizonyos szokásokhoz. Van például, aki a cédrus faforgács illata miatt ragaszkodik egy alomhoz, van, aki a hagyományos mély almos szalmázást tartja a legjobbnak. Illetve azokról sem szabad megfeledkezni, akik a puha és jó felszívó képességű tőzegre esküsznek.

Nyilván az utóbbit nem fogja az választani, aki a környezetvédelmet is szem előtt tartja. De akkor melyik a jó lószerszám, melyik a kiváló alom? Nos, azt a típust tanácsos megvenni, megrendelni, amelyiknek jó a vízfelvevő képessége. Ez alapvető szerepet játszik a penészképződés megelőzésében és a légutakat irritáló ammónia megkötésében is.