Erdő, erdő, erdő…

Mi a különbség a manuálterápia és a gyógytorna között?

profi manuálterapeuta

Profi manuálterapeuta

Gerinc- és ízületi problémákkal nagyon sokan küzdenek, amit egy jó gyógytornász különböző módszerekkel képes megszüntetni. Az egyik metódus a manuálterápia, ami jó eredményeket hozhat, ezért érdemes tájékozódni felőle a gyogytornaszom.hu portálon. Így dolgozik egy profi manuálterapeuta. A szakember helyreállítja a támasztó és mozgató szervrendszer megbomlott harmóniáját, kézzel kivitelezett fogásokkal. A Gyógytornászom rendelőjében a kezelést alapos vizsgálat előzi meg, hiszen az ugyanolyan fontos eleme a kúrának, mint maga a kezelés.

A diagnosztizálást a rendelőben dolgozó szakképzett, sokéves tapasztalattal rendelkező gyógytornászok és manuálterapeuták végzik el. De ortopéd és reumatológus szakorvos is várja a pácienseket. Az egyórás, mindenre kiterjedő, részletes állapotfelmérő vizsgálat eredményeivel és a teljes kórelőzmény alapos elemzésével olyan mozgásszervi diagnózist állít fel a terapeuta, ami tartalmazza a panaszt kiváltó okot. Ezáltal pedig egyéni, személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki, amivel segíthet a betegen.

Továbbá, a mozgásvizsgálat során a terapeuta ellenőrzi a páciens tartását, feltérképezi az esetleges deformitásokat. Munkájához az is hozzátartozik, hogy megvizsgálja a testi és végtagi aszimmetriákat, a gerinc mozgástartományát, formáját, a csigolyák mozgásait, a végtagok ízületeinek mozgathatóságát, valamint az izmok általános állapotát. A manuálterápia során a szakember saját testének mechanikus energiáját is felhasználva, előkészítő lágyrészkezelési masszázsfogásokkal, izomenergiát alkalmazó technikákkal stb. állítja helyre a tartó- és mozgatórendszer harmóniáját.

Mozgásszervi panaszokra hatékony kezelést jelent a manuálterápia és általában már 10-15 alkalom után jelentős javulást érez a beteg. Arra számítani kell, hogy mivel a terapeuta aktívan vesz részt a kezeléseken, ami nagy energia befektetéssel jár a részéről, ezért ez a kezelési típus drágább a gyógytornász rendelőkben. Viszont a Gyógytornászom rendelőjében ennek a kezelésnek az ára megegyezik 1 alkalom gyógytornáéval.