Erdő, erdő, erdő…

Mozgással a hátfájás ellen

Hátfájás ellen mozgás

A hátfájás nagyon gyakori panasz a modern társadalmakban. A hosszú ülő- vagy állómunka, a túlsúly, a hanyag tartás mind-mind lehetnek kiváltó okai a hátfájásnak.

Hátfájás ellen és ízületi fájdalomra megoldások léteznek, ha feltárjuk a probléma eredetét. A hátfájás okai a fent említettek mellett még lehetnek a gerinceredetű okok, mint a gerincsérv, a gerincferdülés, valamint a csontritkulás. Ritkán, de állhatnak nem mozgásszervi eredetű betegségek is a háttérben, mint az aorta aneurysma, a vesekő, a csontvelőgyulladás, gyomorperforáció stb. A hátfájás ellen a gyógyszerek csak ideiglenes fájdalomcsillapításra alkalmasak, a probléma kiváltó okát kell megszüntetni.

Nagyon hatásosak lehetnek az otthon végezhető nyújtó gyakorlatok, a tudatos testtartás, illetve a sport beiktatása a hétköznapokba. A sportok közül az úszás a legjobb a mély hátizmok megerősítésére. Vannak esetek, amikor specialista segítségét kell igénybe venni a fizikoterápia keretein belül. Ezenkívül a hátfájás kezelése akupunktúra alkalmazásával is kiegészíthető.