Erdő, erdő, erdő…

Nagyon élvezetes a jazz gitár oktatás

Gitár skálák kezdőknek

Mint minden tanulási folyamatnál, így a gitározás fortélyainak elsajátítása esetén is a legfontosabbal, az alappal kell kezdeni. A gitár skálák kezdőknek az elején egy komplikált témának tűnhet, de idővel minden kezdő egyre jobbá válik és egyre inkább megérti, hogy mi micsoda. Az oktatók legelőszőr is a dúr és mol akkordokkal kezdik a tanítást.

A tapasztaltabbak úgy tartják, hogy alapvetően egy gitáron kétféle dúr és mol akkord fogás van. Az egyik az E-dúr fogás, és ha a gitáros leveszi a mutatóujjút a fogás közben, akkor ebből lesz az E-mol. Tulajdonképpen ez a nagy különbség a kettő között. Ha a gitáros pedig egy húrral feljebb megy, akkor megkapja az a-molt, illetve az ujj áthelyezésével az A-dúrt.

Itt fontos megjegyezni, hogy az A-mol csak abban különbözik a C-dúrtól, hogy a mutató és a középső ujj helyben marad, és a gyűrűsujj kerül feljebb. Ha pedig ez egy húrral mélyebbre kerül és a mutatóujj elengedi a húrt és a kisujj ellenben a húrra kerül, ebből lesz G-dúr. Ez az összes dúr és mol akkord fogás, amivel aztán a többit is le lehet fogni a gitáron.

A gitár skálák kezdőknek az elején komplexnek tűnnek, de gyakorlással minden megtanulható. Mielőtt azonban bárki is tanulni kezd, azt a tanárt kell felkeresse, amelyik mindent megtaníthat és sok mindenben segíthet. Rengetegen olyan szakemberre esküsznek, amelyik megannyi stílust ismer.

Sok személyt a jazz gitár oktatás érdekel. Egy tapasztalt, szakavatott oktató ezt a műfajt meg tudja tanítani a diákoknak. Nyilván a profik arra is figyelnek, hogy a kezdők ne csak a zenét, hanem a többi művészeti ágat, vagy akár a tudomány különböző területeit is összefüggéseiben lássák.

Ez azért lényeges, mert minden mindennel összefügg a zenében, sokszor még a legtávolabbinak hitt dolgok is. Erre talán jó példa, hogy sokan rock zenészek akarnak lenni, mert azt szeretik, és aztán valamiért a klasszikus gitár mellett döntenek és a jazz-t választják. A jazz gitár oktatás részleteiről a rakbela.hu oldalon is lehet olvasni, ahol akár jelentkezni is lehet a kurzusra.