Erdő, erdő, erdő…

Törley József magyar pezsgőgyára

Törley József

Mindenki kíváncsi a saját felmenőire. Vannak olyan szerencsés emberek, akik tisztában vannak a családfájukkal és visszavezethetik az elődjeiket egészen az 1700-as évekig, vagy még régebb. Ezek között szerepel a híres Törley József neve is, akinek bővebben olvashat a családfájáról illetve az őseinek a történeteiről a torley.hu weboldalon.

Egészen a Schmierl nevű német lovagig voltak képesek visszavezetni a családfát, aki a török császártól próbálta megvédeni az ostrom alatt álló Budát. Később magyarosította a nevét, innen ered Törley József családneve, ugyanis a német név magyar jelentése törölni vagy kihúzni. A híres pezsgőkészítő Franciaországban sajátította el a tudását, illetve tapasztalatot szerzett különböző pezsgőgyárakból.

Később odakint megalapította az első gyárát, azonban a magyar fővárosba visszatérve megállapította, hogy Budafok erre kiválóan alkalmas környék. Ezért Törley József a francia gyárát áttelepítette a mai XXII. kerületbe, ahol a napjainkban is megtalálható a pincészete. A gyárban alkalmazott módszereket pedig a Törley Múzeum mutatja be.