Erdő, erdő, erdő…

Úgy tűnik eljött a PageRank ellenőrzés vége

Vége a PageRank frissítésnek!

Vége a PageRank frissítésnek!

Megszokhattuk már bő két éve, hogy a keresőoptimalizálás a Google algoritmusainak folyamatos változásai és a keresőben történő fejlesztések nyomán állandó változásban van. Lassan a Google egy egész állatkertet szabadít a keményen dolgozó SEO szakemberek, webmesterek nyakába, és most egy újabb változás következhet be, ha hihetünk John Muellernek a Google svájci munkatársának, aki lehetőségként felvetette, hogy a PageRank ellenőrzés vége bekövetkezik zárós határidőn belül. Pontosabban inkább úgy hangzott el a kijelentés, hogy valószínűleg már nem frissíti a Google a nyilvános PageRank értéket.

De mi is tulajdonképpen a PageRank érték, és miért volt ez az elmúlt évek során ennyire fontos?

Talán az egyik legrégebbi mérőszám, amit még a Google alapítók fejlesztettek ki 1998-ban. Valószínűleg ez az ok annak is, hogy aki csak érintőlegesen hallott arról, hogy egy weboldalnak milyen értéke lehet, és hogyan kerülhet előrébb a keresőben, az a PageRankről is egész biztosan tud. Egy olyan algoritmusról beszélünk, ami számszerűsítve 0-tól 10-ig terjedő skálán mér.

Valójában a PageRank alapötlete ma már megmosolyogtató. A fejlesztők abból a feltételezésből indultak ki, hogy a weboldal készítők csak azokra az oldalakra linkelnek, amelyeket jónak és értékesnek tartanak, így minden link egy szavazati értékkel rendelkezik. Ugyanakkor nem csak a céloldal számít, hanem a linket adó oldal is, hisz azokra is mutatnak más oldalakról linkek.

Az évek során azonban kiderült, hogy a PageRank értéket könnyen lehet befolyásolni linképítéssel, és így nem biztos, hogy a szám, amit látunk egyenes arányban áll az oldal valódi értékével. Főképp azért sem, mert a Google rangsorolási szabálya ma már több mint 200 tényezőt vesz alapul, amikor egy weboldalt elhelyez a találati listán. Lehet ez is az oka, hogy eljött a PageRank ellenőrzés vége?